Numizmatikai írások gyűjtőknek, befektetőknek, preppereknek

Érmék blog

Érmék blog

Mivel fogunk fizetni egy újabb hiperinflációban?

2017. december 29. - skepticX

Véget nem érő vita folyik a prepperek között arról, hogy mivel fogunk fizetni, ha káoszba fullad a társadalom vagy összeomlik a pénzrendszer. (Igen, a készülődők mindkettő bekövetkezésére számítanak, még az életük során - hogy ez mennyire reális, arról e cikk most nem foglalkozik.)

Van, aki szerint cigarettával, tölténnyel, konzervétellel, gyógyszerrel stb. Mivel alapvetően megjósolhatatlan, a prepperek mindezt halmozzák.

Image result for hyperinflation hungary

Képzeljünk el egy rekordméretű hiperinflációs szituációt, amilyennel az elődeink már szembesültek Magyarországon 1945-46-ban. A pénz elveszítette minden értékét, a polgároknak azonban mégis be kellett valahogyan szerezniük a mindennapi betevőt.

Nem véletlen, hogy az emberek - ha módjuk van rá - évezredek óta tárolják az ezüstöt és az aranyat. Válsághelyzetekben ezek mindig felértékelődnek és fizetési eszközzé válnak.

Nem mindegy azonban, hogy aranyat vagy ezüstöt tárolunk erre a célra, és milyen kiszerelésben. Ha arra számítunk, hogy hiperinflációs környezetben a mindennapi szükségleteinket, élelmiszert, gyógyszert, ruhát kell beszereznünk, akkor a minél kisebb címletek a megfelelőek. Lássuk, melyek lehetnek ezek.

Image result for ezüst 200 forintos Image result for roosevelt dime Image result for philharmonikerImage result for 10 forint

Magyar ezüst 200-forintos a 90-es évek elejéről. Ezek az érmék - bár csak 50%-os az ezüsttatalmuk - nagyon pörögnek a gyűjtői piacon, és nem azért, mert jelentős numizmatikai értékük van, hanem azért, mert az emberek a kivonásuk óta folyamatosan halmozzák őket. Jelenleg (2017 végén) kb. 800 forintot ér darabja, így inflációs helyzetben nagyon jól jöhet a mindennapi tranzakciók során.

1965 előtti amerikai forgalmi ezüstérmék. Amerikában a régebbi, 90%-os ezüsttartalmú 10, 25 és 50-centeseket halmozzák, és Magyarországon is viszonylag könnyű beszerezni őket. A 10-centes (dime) előnye, hogy még a 200-forintosnál is kisebb címlet, jelenleg 300 forintnak felel meg. És mivel USA dollárról van szó, valószínűleg senki sem fogja elutasítani, mint fizetőeszközt.

Amerikai Sas vagy osztrák Bécsi Filharmonikusok egyunciás színezüstérme. Mindkettő elismert és likvid érme. A fémértékük jelenleg 4400 forint, így nagyobb beszerzésekre lehet alkalmas egy inflációs helyzetben. Lehet azonban, hogy azt, akinek odaadjuk az árujáért cserébe, győzködni kell majd az eredetiségéről.

Jelenlegi magyar 10-forintos. A tízforintosunk értékes réznikkelből (75% réz, 25% nikkel) készült. A jelenlegi fémértéke 13-14 forint (tehát több, mint a névértéke), és ezt a hiperinflációban sem fogja elveszteni. 20-as rolniba tekerve, mai árfolyamon számolva 260-280 forintos "címleteket" tudunk belőle létrehozni.

Külföldi valuta. Egyes valutákat, mint pl a dollárt, eurót vagy svájci frankot mindig mindenki elfogad. Az velük a baj azonban, hogy ugyanúgy ki vannak téve az infláció veszélyének, mint bármelyik másik valuta. Talán a svájci frank a legbiztonságosabb, hogy készpénzként tároljuk, hiszen évek óta nem inflálódik. A svájci nemzeti bank azonban hajlamos hirtelen egy másik valutához kötni az árfolyamot, így azon kaphatjuk magunkat, hogy a készpénzünk egyik napról a másikra jelentősen vesztett az értékéből.

A bejegyzés trackback címe:

https://ermek.blog.hu/api/trackback/id/tr7913531141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása