Numizmatikai írások gyűjtőknek, befektetőknek, preppereknek

Érmék blog

Érmék blog

Érmegyűjtés ingyen - Fiatalabbak is elkezdhetik!

2017. december 30. - skepticX

A numizmatika drága hobbi. Mint minden közhelyben, ebben is van igazság. Az érmegyűjtés bizonyos esetekben valóban sok pénzbe kerülhet, ám a szépsége éppen az, hogy mindig a pénztárcánkra lehet szabni. Van aki 100 ezer forintot költ a szenvedélyére havonta, és van, aki 0 forintot. Gyerekeknek, fiataloknak, kezdőknek különösen vonzó lehet, ha ingyen juthat hozzá gyűjteménye első darabjaihoz. Most ennek lehetőségeit vizsgáljuk meg.

Image result for magyar forgalmi érmék

1. Gyűjtsd a forgalomban lévő magyar forintérméket

Talán nem a legizgalmasabb gyűjtői terület, de ingyen van, ha figyelmen kívül hagyjuk, hogy ki kell vennünk a pénztárcánkból a megőrzendő érméket. Talán érdemes tudni, hogy a magyar érmék nemzetközi viszonylatban is a szebbek közé tartoznak.

A legrégebbi forgalomban lévő érméink az 1993-as 5, 10, 20 és 50 forintos; a szerencsések esetleg találhatnak 1992-es 5-forintosokat is. A vállalkozóbb kedvűek megpróbálhatnak összegyűjteni egy-egy szép darabot minden évből (vigyázat: nem minden évben bocsátottak érméket forgalomba!), de az is izgalmas, ha például egy-egy címletből begyűjtjük a legkorábbi évszámot.

Minden címletből két típus van forgalomban: 2011-ig "Magyar Köztársaság", 2012-től "Magyarország" szerepel az érméinken. Érdemes az összes szép, alig használt érmét megőrizni, mert az idő múlásával csak ezek növelik az értéküket, a kopottak nem. Az 5-forintosokra nem csak azért érdemes külön figyelmet fordítani, mert egyetlenként 1992-es is akad köztük, hanem azért is, mert a Nemzeti Bank pár éven belül előreláthatólag kivonja őket a forgalomból, így onnantól nem lesz mód az ingyenes gyűjtésére.

Image result for 50 forint forgalmi emlékérmék

Érdemes vadászni az emlék 50-forintosokra is. Összesen 8 típus készült belőlük 2004. és 2017. között, egyenként 1-2 millió darabban. Az előlapjuk a szokásos 50-forintos, a hátlapjuk viszont egyedi. Kis (vagy inkább nagy) szerencsével olykor rájuk bukkanhatunk.

2. Gyűjtsd az utazásból visszamaradt külföldi érméket

Mindenkinek a fiókjában lapulnak régi külföldi érmék. Ezeket érdemes elővenni, rendszerezni és albumba tenni.

Különösen sok lehetőség rejlik az euró érmék gyűjtésében, hiszen mindenkinél akad belőlük, és a hátlapjuk országról országra, sőt, néha egy országon belül is változik (például amikor új uralkodó lép trónra, ahogy az Belgiumban történt). Vigyázat, egy 2-eurós érme kb. 650 forint, lehet, hogy drága mulatság ezeket megőrizni. Ugyanakkor a 2-eurósok a legizgalmasabbak, mert ezekből számos úgynevezett forgalmi emlékérme készült, amelyek egyedi hátlappal rendelkeznek, tehát jóval több típus van belőlük, mint amennyi eurozónás ország.

Image result for commemorative 2 euro coins

Aki ezt az utat választja, törekedhet arra, hogy minden jövőbeni külföldi utazásából hazahozzon egy marék érmét a gyűjtésben egyre jobban elmélyedő hozzátartozójának. A gyűjtemény még gyorsabban növelhető úgy, ha megkérjük ismerőseinket, barátainkat, hogy adják oda nekünk a fölösleges érméiket.

A bejegyzés trackback címe:

https://ermek.blog.hu/api/trackback/id/tr4013535229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása