Numizmatikai írások gyűjtőknek, befektetőknek, preppereknek

Érmék blog

Érmék blog

Kincsek a visszajáróban

2012. december 06. - skepticX

Ti mit csináltok azzal a sok apróval, amit az eladó, a pénztáros, az automata visszaad nektek? Érdemes ilyenkor átnézni a fémpénzeket, mert kincsek lehetnek közöttük. Néhány forgalomban lévő érménk ugyanis többet ér, mint gondolnánk.

 

www_forintportal_hu_2003_20forint_deak_emlek_bu_k.jpg

A képre kattintva az érme nagyban is megtekinthető a Forint Portálon

Az ötforintos 1992-es és 2009-es kiadása például kevésbé gyakori, akárcsak a 2004-es százforintos. Fontos, hogy a talált kincs kiváló állapotban legyen, ám a százasok általában ütöttek-kopottak a sok automatába dobálás miatt. Az új kétszázasok egyelőre nem különösebben izgalmasak gyűjtői szempontból.

A rendes érmék mellet azonban a jegybank kiadott néhány ún. forgalmi emlékérmét, amelyeknek a hátlapja eltér a szokásostól, és valamilyen évfordulóhoz kötődnek. Jó érzés rájuk találni, bár egyre nehezebb, mert az emberek, megőrzik őket. Vegyük sorra:

  • 2002, százforintos: Kossuth születésének 200. évfordulója alkalmából. A hátlapon Kossuth Lajos profilja látható.
  • 2003, húszforintos: Deák Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából.
  • 2004, ötvenforintos: Az Európai Unióhoz való csatlakozás alkalmából, a hátlapon a magyar címerrel, alatta az Unió tizenkét csillagjával.
  • 2005, ötvenforintos: "15 éves a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat" és egy rajzolt gyermekfigura.
  • 2006, ötvenforintos: 125 éves a Magyar Vöröskereszt. Nem sikerült túl szépre, de ez is egyedi.
  • 2006, ötvenforintos: Az 56-os forradalom 50. évfordulója alkalmából. A hátlapon a Parlament és a lyukas lobogó.
  • 2007, ötvenforintos: A Római Szerződés aláírásának 50. évfordulója alkalmából.
  • 2015, ötvenforintos: Nemzeti és történelmi emlékhelyek.
  • 2016, ötvenforintos: Hetvenéves a forint.
  • 2017, ötvenforintos: FINA Vizes Világbajnokság

Ezek a forgalmi emlékérmék nem érnek sokat, de kihívás lehet őket jó állapotban hiánytalanul összegyűjteni. Legkönnyebb a másféle 50-esekre rábukkanni, hiszen összesen 11 millió darab készült belőlük. Egy-egy ilyen jó állapotban megőrzött 50-est a duplájáért lehet eladni a gyűjtőknek.

Előfordulnak hibás érmék is a ma forgalomban lévő fémpénzek között. A százforintosnál például megtörténhet, hogy a belső kör réz bevonata felgyűrődött, és látszik alatta az eredeti fém.

www_forintportal_hu_2002_100forint_hibas_belso_k.jpg

A képre kattintva az érme nagyban is megtekinthető a Forint Portálon

Jellemző hiba az érméknél, hogy az előlap képe és a hátlap képe egymáshoz képest elfordult, vagy az, hogy az érmét félreverték. Ez az érme szélén észlelhető a legjobban. Az is előfordul, hogy az érméken anyagtöbblet (apró kidomborodások, anyagfölöslegek), vagy anyaghiány (apró bemélyedések) jelentkeznek.

A végére egy igazi csemegét hagytam. Az 1993-as ötvenforintosok között előfordul egy nagyon jellegzetes gyártási hiba: A fatuskóról hiányoznak az évgyűrűk, a madár szárnyainak a mintázata pedig lyukacsos, és nem "pikkelyszerű". Az évgyűrű nélküli ötvenforintos gyönyörű állapotban lévő példányai kb. 5000 forintért értékesíthetők.

www_forintportal_hu_1993_50forint_evgyuru_csor_tollazat_bu_k.jpg

A képre kattintva az érme nagyban is megtekinthető a Forint Portálon

Szóval van mi után kutatni a ma forgalomban lévő fémpénzek között.

És természetesen az összes fémpénzünkre igaz, hogy a 2012 utáni vereteken már a "Magyarország" felirat található, "Magyar Köztársaság" helyett, ráadásul ezek - újak lévén - még minden bizonnyal csillogni fognak. Érdemes ezeket is összegyűjteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ermek.blog.hu/api/trackback/id/tr964951551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása