Numizmatikai írások gyűjtőknek, befektetőknek, preppereknek

Érmék blog

Érmék blog

Gresham tétele: A rossz pénz mindig kiszorítja a jót

2017. november 21. - skepticX

Image result for thomas greshamThomas Gresham egy 16. századi angol kereskedő volt, a londoni tőzsde megalapítója. Neki tulajdonítják azt a felfedezést, hogy a névértékénél alacsonyabb anyagértékű pénz (pl. a papírpénz) mindig kiszorítja a névértékével hasonló anyagértékű pénzt (pl. az arany- vagy ezüstérmét). Ha kétfajta hasonló címlet van forgalomban – mint például a 90-es években az ezüst 200 forintos szemben a színesfém 100-assal és a papír 200-assal – az emberek elkezdik visszatartani, halmozni a jó pénzt, és a mindennapokban a rossz pénzzel fizetnek, míg a jó pénz végül teljesen el nem tűnik.

Ha kicsit jobban belegondolunk, ez a jelenség térben és időben is általános. A korábbi századokban és még a 20. században is a pénz – arany, ezüst vagy réz – valós értéket képviselt, sohasem értéktelenedett el. A Solar Gold weboldalán olvastam, hogy egy Ford T-modell autó ára 1906-ban 42,5 uncia aranynak felelt meg, ugyanannyinak, mint 2006-ban egy Ford Focus ára.

A múlt században gyakorlatilag a világ összes állama fokozatosan beszüntette előbb az arany-, majd az ezüst-, végül pedig a rézérméket, és a helyüket az olcsó acél, alumínium, papír, sőt, a műanyag váltotta fel. Az egyre reálisabbá váló digitális pénzrendszer fenyegetéséről nem is beszélve – „szép új világ” lesz az, amikor már csak bankkártyával fizethetünk.

Image result for ezüst 200 forint

Az utolsó magyar "jó pénz" - élt 5 évet
 

A kormányok ezzel valójában korlátozták a lakosság védekezőképességét a társadalmi, gazdasági, pénzügyi összeomlás és a hiperinfláció ellen. Aki a rendelkezésre álló rossz pénzt takarítja meg, voltaképpen sohasem lehet biztonságban ezektől a fenyegetésektől.

Szerencsére sokféleképpen felkészülhetünk a válságokra, de semmi sem egyszerűbb és praktikusabb annál, mint ha a rossz pénzünkből időnként jó pénzt - ezüst- és aranyérméket vásárolunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://ermek.blog.hu/api/trackback/id/tr1313344791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ricardo 2017.12.29. 11:30:32

Gresham-törvény általában félreértik. A törvény akkor működik, amikor két pénz (pl. arany- és ezüstpénz) árfolyamát törvényileg rögzítik egymáshoz. Ha a kétféle pénz piaci árfolyama eltér a törvényes paritástól, akkor a mesterségesen felértékelt pénz kiszorítja a forgalomból a mesterségesen leértékelt pénzt (amit többnyire külföldre visznek).
süti beállítások módosítása