Numizmatikai írások gyűjtőknek, befektetőknek, preppereknek

Érmék blog

Érmék blog

Ajándékozzunk ezüstérmét!

2017. december 28. - skepticX

A nemesfém értéktárgy, ami hosszútávra szól. Legszebb megnyilvánulása az ékszer és az érme. Arany- vagy ezüstékszert ajándékozni szép dolog, de nem mindenkinek lehet, és nem is igazán funkcionál befektetési tárgyként.

Az érme ezzel szemben szép, mint egy ékszer, bárkinek adható, és - ha jó érmét választunk - évről évre növeli az értékét. Sokkal likvidebb, mint az ékszer, így szükség esetén könnyen pénzzé tehető. Ráadásul az ezüstérme - alacsonyabb értéke miatt - alkalmasabb ajándékozásra, mint a drága arany.

Ha rászokunk arra, hogy hozzátartozóinknak, barátainkank, kollégáinknak, ismerőseinknek ezüstérmét ajándékozunk, magunkat is megkíméljük attól a kellemetlen érzéstől, hogy nem tudjuk, mit adjunk. Az ezüstérme, mint ajándék, mindig jó döntés. Aki kapja, a szépsége és az értéke miatt is nagyra fogja értékelni.

Image result for american eagle coin

Lényeges szempont, hogy az ajándékozottat így tudatosíthajuk a fizikai nemesfém tulajdonlásának, a megtakarításnak és a befektetésnek a fontosságáról. Hátha akinek egyszer ezüstérmét adunk ajándékba, megérti, hogy fontos üzenetet kapott tőlünk, és ezáltal ő is rendszeres nemesfém-befektetővé válik. Máris tettünk valamit az érdekében, ami több puszta ajándékozásnál.

De milyen érmét válasszunk? Nos, sokfajta érme van, próbáljuk meg az érme témáját a célszemély ízléséhez igazítani. A Magyar Nemzeti Bank évről évre szebbnél szebb emlékérméket bocsát ki a legkülönfélébb témákban, ezek innen-onnan visszamenőleg is megvásárolhatók. Az MNB ezüstérmék inkább gyűjtői, mint befektetési érmék, de attól még remek ajándékok, és rájuk is érvényesek a fent elmondottak.

Image result for dragon phoenix coin

A befektetési érmék is rendkívül változatosak, vannak közöttük klasszikusok. Elsősorban a likviditásra és a numizmatikai értékre figyeljünk - természetesen a tematika mellett - mert ez a két szempont határozza meg legjobban, hogy milyen mértékben fog nőni az érme értéke.

Az egyunciás ezüst Amerikai Sas és a Bécsi Filharmonikusok a leglikvidebb és legközismertebb érmék. Numizmatikai szempontból talán az Ausztrál Kookaburra és a Lunar sorozat évről évre változó érméi a legjobbak, bár ezen a téren nagy a változatosság: Star Wars, Superman, koala, panda, hattyú, kenguru, bölény, elefánt, Noé bárkája, Sárkány, teknős stb. stb. A lista végtelen.

Image result for kookaburra coin

Az utolsó kérdés, hogy Magyarországon hol lehet ajándéknak is alkalmas ezüstérmét beszerezni. A válasz: a Vaterán, megbízható eladótól. Alaposan tanulmányozzuk a fényképet, hogy új és jó állapotban lévő érmét vegyünk. A hivatalos befektetési nemesfém-kereskedőknél kisebb a választék és magasabbak az árak, de ha a Vaterán nem találjuk, amire épp szükségünk van, talán náluk megtaláljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://ermek.blog.hu/api/trackback/id/tr9813530417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ricardo 2017.12.29. 11:03:43

Én már ajándékoztam ezüstérmét. Méghozzá épp olyan egy unciás liberty ezüstérmét, mint ami a posztban szerepel. Mit kérsz ajándékba? -- kérdeztem. Pénzt! -- jött röhögve a válasz. Ez adta az ötletet.
süti beállítások módosítása